Zupa specyficzna :) ma zapewne tyle samo zwolenników co przeciwników :)
ale … nie można jej odebrać smaku - mocna, aromatyczna, pyszna zupa idealna na jesienny obiad.
Właściwości zdrowotnych czosnku nie trzeba chyba nikomu przytaczać, ale gdyby ktoś był ciekawy to przede wszystkim …
czosnek jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, dlatego zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym powinien na stałe zagościć w naszej diecie
korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy usprawniając pracę jelit, dlatego warto dodawać go do mięs jak i potraw ciężkostrawnych
opóźnia efekty starzenia, a moc witamin jakich dostarcza przekłada się na ładniejszą i zdrowszą skórę
obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na nasze naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu żylaków i pajączków na skórze
podkręcając metabolizm przyczynia się także do lepszego spalania tkanki tłuszczowej
Oczywiście ten niezwykle aromatyczny dar natury nie jest antidotum na wszystkie nasze bolączki :) ale ze względu na niesamowite walory smakowe oraz moc dobroci które daje naprawdę warto włączyć go na stałe do swojej diety.
Zupa czosnkowa - wersja hiszpańska
czas przygotowania ok 1 godziny
kaloryczność - talerz zupy z grzankami ok 300 kcal
1 główka czosnku - drobno posiekanego i roztartego z solą
oliwa z oliwek
2 kromki czerstwego pieczywa - rozdrobnionego na kawałeczki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
ok 2 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
2 jajka
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
bagietka
ząbek czosnku
parmezan
sól, pieprz
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i gdy zacznie intensywnie pachnieć (uwaga żeby nie przypalić, trzeba cały czas mieszać) wrzucamy pokruszony chleb, chwilę podpiekamy, dosypujemy łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i wlewamy bulion warzywny.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień. Smażymy cebulę przez ok 15 min, aż równomiernie się zarumieni, często mieszając.
Gotujemy na małym ogniu około 30 min.
Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę masła i miksujemy całość na gładko.
Jajka rozbijamy trzepaczką i hartujemy 2-3 chochelkami zupy, następnie wlewamy do garnka, energicznie mieszając.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Osobno na suchej paleni obsmażamy 2-3 kromki bagietki, gdy się lekko zrumieni z obu stron, nacieramy ją lekko, przeciętym na pół ząbkiem czosnku, możemy też lekko posypać parmezanem i jeszcze raz zapiec na paleni.